Декорирани курабийки



    Декорирането на курабийки определено не е за хора със слаби нерви. Необходимо е мнооооого търпение, време и спокойствие. Но повярвайте ми, заслужава си!!! 
   В нашето семейство това лакомство е на голяма почит и то не само на финалната права, когато вече е готово за хапване. Децата с огромно желание ми помагат и в месенето, и в точенето, и в рязането на формичките, та дори и в декорацията. Обожавам ги как се навъртат край мен в кухнята, а от фурната се носи неповторимият аромат на канела...
    Рецептите за най-често правените от мен курабии можете да намерите на страничката с рецепти. 
   За декориране използвам различни глазури и методи, но винаги крайният резултат е "нещо сладко и красиво". За мен всяка курабийка е като бяло платно, което трябва да превърна в картина. Позволява на въображението ми да се развихри максимално. Иска ми се всяка бисквитка да е уникална, различна от останалите. Често декорирането им ми отнема дни, но пък е толкова забавно и зареждащо. 























































































































































































147 коментара:

  1. Мирослава Ценова30 септември 2011 г., 1:38

    Бубе, бисквитите ти са декорирани просто невероятно! Фаворити се ми тези, украсени с фондан. Как искам всичките да мога да ги правя и аз :):):)
    Пожелавам ти нестихващо творческо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, уникални неща наистина, много ми харесват. Може ли да те попитам - планирам за имения ден на съпруга ми в края на месеца да направя курабийки, украсени с Роял Айсинг, но не знам от къде мога да си купя бои, за да го оцветя. Дали може да ми помогнеш със съвети за магазини из София, където бих могла да проверя? Благодаря предварително!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Мариана! Магазините, от които аз купувам такива неща, са на Кадемлия 6 и на Три уши (не знам номера, но е една малка дрогерия в близост или по-скоро ва гърба на колелото на трамваите, които въртят при съдебната палата). Иначе има и няколко български сайта, които продават сладкарски бои. Можеш да намериш координатите им в нета. Друг вариант са чуждите онлайн сайтове. Успех!

    ОтговорИзтриване
  4. Оставам без дъх всеки път като ти разглеждам страницата...

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, можеш ли да обясниш последователността при работа с резците и релефите на пеперудите.Купих ги току що,но нещо не ми харесва как стават.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разточваш си захарното тесто, но малко по-дебеличко, за да стане хубав отпечатък. Взимаш релефното листче, предварително нарязано на отделни правоъгълничета със съответната пеперуда и поставяш върху разточеното тесто. Имай предвид, че става различен релеф в зависимост от това, коя от двете страни отпечатваш. Едната е с вдлъбнати контури, а другата с изпъкнали. И двете стават готини. Та като поставиш върху тестото притискаш първо леко с ръка,а после минаваш отгоре с ютийката (смутъра). После внимателно отлепяш релефното фолио и чак тогава изрязваш с кътера. Става лесно и готино.

      Изтриване
  6. Е,това вече си е съвсем различно от моите опити.Много ти благодаря.Обаче не ме шашкай със смутъра(идея си нямам какво е).И плюс това ми дойдоха в повече всички специфични термини.Можеш ли да го покажеш как изглежда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://www.google.bg/imgres?um=1&hl=bg&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:en-US:official&biw=1366&bih=628&tbm=isch&tbnid=NbTtSsQrbV1wiM:&imgrefurl=http://cooksdream.com/store/wil1907-1200.html&docid=WLgCquyJARa2jM&imgurl=http://cooksdream.com/Merchant2/Wilton/images/WIL1907-1200.jpg&w=225&h=233&ei=zMxpT4WLIo3mtQbk3NCbCA&zoom=1&iact=rc&dur=986&sig=114346047856076764656&page=1&tbnh=139&tbnw=136&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:3,s:0&tx=54&ty=81
      Те това е смутър! Използва се за приглаждане на фондана към тортата, когато я обличаш. А относно термините - нищо кой знае какво не съм използвала. Винаги се стремя да обеснявам максимално просто и ясно.

      Изтриване
  7. Здравей Бубе,и аз всеки път съм без думи за всичко което правиш.Дълбок,дълбок поклон за уменията и търпението.Силно съм впечатлена от пеперудите,но искам малко пояснение,с пачуърк ли са правени или с някакъв друг вид резци.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!
      http://www.aromashouse.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1189&category_id=25&option=com_virtuemart&Itemid=1
      Ето за тези пеперуди става въпрос. Комплектът се състои от резци и текстурни подложки.

      Изтриване
  8. Благодаря,невероятна си.

    ОтговорИзтриване
  9. Бубе текстурните подложки само за фондан ли стават?Рисуването после на ръка ли се прави,няма ли и по лесен вариант? Във сайта на фирмата производител е показана някаква не знам подложка ли е, какво е,върху нея слагат силиконова подложка с дупки,наливат течен шоколад и след това онова първото дето не знам какво е, се отпечатва върху шоколада.Та следващия ми досаден въпрос е може ли ,ако си запозната да обясниш и тази техника? Станаха 3 въпроса, които нямат връзка един с друг, но какво да се прави и ние искаме да се учим.Благодаря, че има такива търпели и желаещи да помагат българки.Бъди жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Принципно текстурните подложки са с цел да се направи релефен отпечатък върху нещо меко. Пък дали то ще е захарно тесто, размекнат шоколад или пластелин, ти решаваш. Обикновено те се ползват за релеф, а не за рисуване, защото е трудно да се нанася боя с четка във вдлъбнат контур. Би могло отгоре да се мине с роял айсинг, но си е трудно нещо. За рисуване се използват други техники. Или си рисуваш директно с четка, или можеш да ползваш така наречените печати, с които работят при правенето на картички. Има и стенсили - това са огъващи се пластмасови листа, по които има изрязани орнаменти. Лепваш листа върху повърхността на тортата или отстрани и отгоре мажеш или с по-течен роял айсинг, или с боя, така че изрязаните орнаменти да се оцветят. После внимателно отлепяш листа и готово. Но стенсилите са ужасно скъпи. Има и трансферни листове. Те се поставят върху разточено захарно тесто или шоколад и после се затоплят със сешоар, така че да се залепят за тестото. А това, за коет оти ме питаш, предполагам са калъпи за шоколадови отливки, но без да съм ги видяла, не мога да съм на 100% сигурна.

      Изтриване
    2. бубе , от къде мога да си намеря печати някакъв онлайн магазин има ли ? живея в малък град и .. малко трудно благодаря ти предварително .. между другото шапка ти свалям .. !

      Ивка

      Изтриване
  10. Бубе, имаш едни невероятни ретро бисквитки картички,за които споменаваш че са разпечатки на вафлена хартия.Моля да ни обясниш стъпка по стъпка изработката.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При тях няма нищо сложно. Първо си намираш готини картинки и си ги оразмеряваш на къмпютъра със съответните размери, които искаш да ти бъдат и курабиите. После насиш флашката в някое от местата, където принтират на вафлена хартия и те ти разпечатват снимките. Цената за листче е между 3 и 5 лв. С ножичка си изрязваш картинките, като внимаваш да няма никаква влага. От нея вафлената хартия моментално се съсипва. Разточваш си бяло захарно тесто. С мека четка намазваш всяка картинка от обратната страна с кристалина. Залепваш върху разточеното захарно тесто и притискаш внимателно, така че да залепне напълно. После изрязваш покрая с помощта на нож за пица или малко остро ножче. накрая лепиш върху курабийката. За повече блясък и по-живи цветове можеш да намажеш с кристалина и отгоре върху вече залепената картинка, след което оставяш да съхне поне ден. Има марки кристалина, които така и не изсъхват и все остават лепкави. Това е проблем, ако искаш да опаковаш всяка курабийка в целуфанено пликче, защото ще залепне.

      Изтриване
  11. БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО!Сигурно ще го прочетеш за хиляден път, но наистина си невероятна не само с таланта си, а и с желанието да обясниш всичко подробно. Бъдете здрави цялото семейство.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Бубе! Може ли да ни дадеш идеи, как да рисуваме върху фондан с някакви печати или очертания на силуети, които след това лесно да довършим. Има ли такива печати във сайтовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все още не съм пробвала тази техника, но става лесно. Специално за сладкарствоот не съм виждала д асе продават печати, но тези за картички могат да се използват и за захарно тесто. Просто вместо мастило, тампончето трябва да се напои със сладкарска боя.

      Изтриване
  13. Анонимен25 май 2012 г., 8:44

    Марина: Всичко е просто прекрасно....може ли някоя рецепта за бисквитките които си показала и ако не е нахално рецепта за фондана който ти правиш.Има доста рецепти ,но не съм сигурна коя да опитам ,понеже видях някои снимки на торти при които фондана е много блажен във форумите, а твоя на тортите е идеален.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марина, рецепти за бисквитките можеш да намериш на страничката "Рецепти". А фондана, с който работя, си го купувам готов от фирма Алимко, а напоследък, специално за курабиите, ползвам и един от фирма Ксеркс. В интернет можеш да намериш сайтовете и на двете фирми. От рецептите за домашноприготвено захарно тесто не бих могла да ти препоръчам никоя, защото аз не ги харесвам. Пробвала съм се доста пъти с различни рецепти, но все не ми се получаваше приятно и качествено тесто за работа.

      Изтриване
  14. Анонимен5 юли 2012 г., 22:47

    Здравейте! Аз съм от Варна и ни предстои сватба на 19.08. Бих искала подаръчетата за гостите да са някоя подходяща курабийка. Прекрасни са нещата, които правите! Възможно ли ще е да се доставят такива курабийки до Варна? Оставям e-mail за връзка : lalena_dp@abv.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздравления за предстоящата сватба! По това време от годината съм в отпуск и не работя. Така че няма да мога да изпълня молбата ви.

      Изтриване
  15. ciao Bubolinkata..!!bellissimi i tuoi lavori...su torte e biscotti..io sono appassionata di biscotti decorati..ho scoperto che sei nata lo stesso mio giorno e mese...solo che il mio anno e 1953...un pò più vecchietta..mi ha fatto piacere conoscerti..ci sentiamo a presto..baci!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,
    Никога не съм правила каквито и да е слатки, но вашите са толкова красиви, че бил искала да направя за някой повод. Видях рецептата ви за курабийките. Моля ви, кажете как обаче да ги оцветя. Не е описано. На вашите слатки има втори цветен пласт, така поне изглежда. Как се прави той и как се слепва към слатката?
    Благодаря предварително!

    Пламена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Пламена! Декорирането на сладките се прави с различни методи, техники и продукти. Най-често за целта се използва роял айсинг - гъста паста от пудра захар, белтък и лимонов сок, оцветена със сладкарска боя. Продава се и готов роял айсинг, който винаги е с по-добро качество от домашноприготвения и в него няма сурови белтъци, което го прави по-траен и безопасен за консумация. Можете да си го закупите от специализираните сладкарски магазини и сайтове. В интернет можете да намерите редица статии и клипчета, в които подробно е обяснено и показано как се работи с него. Техниките са доста и едва ли бих могла да ви ги разясня подробно. Друг вариант е да си покриете сладката със захарно тесто. Разточвате го и със същата формичка каквато е и самата курабийка, изрязвате и захарното тесто. навлажнявате с мокра четчица от обратната страна на тестото и залепяте върху курабийката. Отгоре декорирате с допълнителни детайли. Най-лесният и най-вкусен за мен метод е намазването с ледена глазура. Тя се приготвя само от пудра захар и малко лимонов сок. Разбърква се на ръка докато се получи гъстта хомогенна кашичка. Добавяте капка от боята, така че да получите желания цвят и с помощта на дебела и мека четка нанасяте от кашичката върху повърхността на бисквитката. Оставяте да изсъхне добре и готово. Дано съм ви била полезна.

      Изтриване
  17. Здравейте! Невероятно красиви са! Поздравления! Останаха ми очите! :)
    Аз имам следния въпрос - Когато изрязвам формичка от фондан, например цвете, трябва ли да я изчакам да изсъхне, за да я залепя за сладката?
    Поздрави,
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Петя! Радвам се, че са ви харесали. Сега на въпроса ви. Принципно правила няма. зависи от самото цвете. Някои цветенца имат нужда да изсъхнат, за да запазят точно определена форма. Други - не. Трябва да си прецените сама какъв е вашият случай. Важното в крайна сметка е да бъде красиво и да ви доставя удоволствие това, което правите. Пожелавам ви от сърце да се забавлявате докато творите. Успех!

      Изтриване
  18. Здравейте ,ннякъде гледах корабийки шапка и рокля декорирани с фондан черно и червено,но сега не ги откривам,премахната ли е снимката?Исках да пробвам да направя нещо подобно....Много са красиви нещата които правите и всичко искам да изпробвам .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Извинявам се за закъснелия отговар, но едва сега виждам въпроса ви.Наистина имаше проблем със снимките - огромната част бяха изчезнали, тъй като отказах да си плащам таксата в сайта, където качвах албумите. Отне ми време да възстановя изгубеното, но със сигурност имам пропуски, за което моля да ме извините. Принципно, всички снимки на направените то мен неща, можете да намерите във фотострийма ми във Фликр на адрес http://www.flickr.com/photos/41132251@N06/

      Изтриване
  19. Здравейте очарована съм от таланта който притежавате имате златни ръце понеже тепърва навлизам в света на сладкарството имам нужда от някои съвети виждам че сте така добра да споделяте таланта си с други дами което е похвално .И така моля дайте ми съвет при работа с вафлена хартия обезателно ли основата трябва да е захарно тесто или може да бъде например айсинг и понеже се нуждая от бърз отговор ще съм благодарна ,ако и отговорите тези дни за което благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз предпочитам да работя с вафлена хартия върху захарно тесто, но може да се постави и върху добре заравнена сметана или маслен крем. С роял айсинг за основа не съм пробвала, така че не мога нищо да кажа. Но при всички положения основата трябва да е бяла, тъй като иначе цветът отдолу прозира и разваля качеството на кратинката върху вафлената хартия. Друг съществен момент е, че от минимално коричество влага, хартията бързо се мокри. Затова трябва да работите внимателно.

      Изтриване
  20. Здравеите,правите невероятни неща златни ръце имате.Искам да ви попитам с какво намазвате преди да залепите захарното тесто върху торти и курабиики благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за комплимента!!! За залепване ползвам най-обикновена водичка. Обръщам разточеното и изрязано в съответаната формичка захарно тесто и с помощта на мека четчица нанасям много малко количество вода, което разнасям навсякъде. От водата най-горният слой на захарното тесто става лепкав и служи като лепило. Отгоре поставям курабийката или кексчето и внимателно притискам, за да прилепне плътно. Това е!

      Изтриване
  21. ЗДРАВЕИТЕ!КОГАТО ПРАВИТЕ ТОРТИ СЪС ЗАХАРНО ТЕСТО В ХЛАДИЛНИК ЛИ ГИ СЪХРАНЯВАТЕ,ЧЕ МОИТЕ ОМЕКВАТ И СЕ РАЗВАЛЯ ФОНДАНА, ИЛИ МОЖЕ БИ СЛОЯ Е МНОДО ТЪНАК,ДАИТЕ СЪВЕТ.БЛАГОДАРЯ ЗЛАТИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Злати! винаги държа тортите в хладилника, тъй като иначе рискът да се развалят е огромен, а това би било пагубно. Все пак моите торти са с много крем и използвам само естествени продукти, които задължително изискват хладилен режим на съхранение. Проблемът с конденза при вас може да се дължи на две причини. Едната е в самия хладилник - има такива модели, при които влажността вътре е доста голяма. Другата е в качеството на захарното тесто. Някои марки тесто за жалост и при малко влага правят огромен конденз. Така е и с някои от домашноприготвените фондани. Ако ми пишете с какво тесто точно работите, може би ще мога да ви дам и по-конкретен отговор. Възможно е и вие самата да допускате грешка като не измазвате добре с маслен крем тортата преди да я покриете с чаршафа от захарно тесто. В такъв случай влагата от тортата отива директно в тестото и то се размеква. Още повече, ако е доста тънко разточено.

      Изтриване
  22. Здравеите работя със захарно тесто на фирма ксеркс,но не измазвам тортите,заглаждам ги смо с крема които е излязъл от блатовете.След като извадя тортата от формата не я врщам в хладилника,а направо слагам фондана,от скоро се занимавам с тези неща и всякъкав съвет ще ми е от полза.Може би ще трябва да изкарам курс за да започнат да се получават нещата. Ако вие знаете някои да дава кърсове... БЛАГОДАРЯ ЗЛАТИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами значи правилно съм предположила. :) Когато тортата е сочна и с много крем измазването й с маслен крем е абсолютно задължително. След като я измажете върнете в хладилника за минимум половин час при ниско температура (засилете хладилника на макс) и след това, като стегне напълно, измажете и втори път. Пак върнете в хладилника да стегне и чак тогава покрийте със захарното тесто. След това вече може да увеличите температурата в хладилника до обичайно ползваната от вас степен. така ви давам гаранция, че тестото ще си остане твърдо и няма да се овлажни и деформира. Успех! А курсове се организират редовно. Потърсете информация в интернет. Аз не преподавам уроци.

      Изтриване
  23. Zdraveite!6te bada kyma na moi priqteli i iskam da im podarq za svatbata torta i podhodq6ti za sly4q kyrabiiki,bihte li me orientirali sas ceni za sempla torta mnogo iz4istena i za broi kyrabiika,i ako moga da razgledam svatbeni kyraviiki Blagodarq!

    ОтговорИзтриване
  24. ЗДРАВЕИТЕ!ОТ КОЯ ФИРМА МОГА ДА СИ ПОРЪЧАМ КРИСТАЛИНА,ЧЕ В МНОГО ФИРМИ НЯМА.БЛАГОДАРЯ ЗЛАТИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз си купувам от магазина на Надежда Костадинова на ул. Кадемлия 6 в София.

      Изтриване
  25. Здравеите!Искам да ви попитам когато изработвате цветя и фигурки от захарна маса слагате ли СМС за по-брзо втвърдяване.Благодря ЗЛАТИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, до момента никога не съм ползвала СМС. за цветята, които правя на тел, ползвам гъмпейст. За всичко останало ползвам най-обикновена захарна маса.

      Изтриване
  26. Здравейте,нека и аз ви кажа колко прекрасни са нещата ви. И естествено искам да задам няколко въпроса, които ще се радвам да ми отговорите. Дъщеря ми има РД в неделя и искам сама да и приготвя торта, която реших да е на два етажа (доста амбициозно :)) Та въпроса ми е : смятам да я направя в петък вечерта и да я покрия с фондан в събота дали е удачно да стои цяла вечер с фондана в хладилника? Другия ми въпрос е с какво, приготвено в домашни условия, мога да намажа отгоре фондана и кога да го направя още събота вечер или сутринта в неделя? Благодаря предварително.
    Поздрави, Деница.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Деница! Бързам да отговоря на въпросите ви преди да е станало твърде късно. Принципно няма никакъв проблем облечената с фондан торта да стои дори и пет дни в хладилника. Стига фонданът да е качествен, а хладилникът да не прави конденз. Нямам идея вие какъв ще използвате, но къвто и да е, най-много или да се овлажни (ако има конденз) или да стане прекалено твърд (някои домашноприготвени захарни теста имат тази склонност). Относно въпроса ви за мазането отгоре върху фондана - не знам за какво иде реч. Може би имате предвид лъскавото покритие на някои торти. Аз лично го ненавиждам, но по сладкарниците го използват доста често. Това е кристалина - вид прозрачно желе. Единственото, което ми хрумва като заместител, е желето, което продават в едни малки пакетчета в по-големите магазини и което се ползва за гланциране на плодове върху торти и сладкиши. Но изобщо не се сещам как се казва и на коя фирма е. Продава се в малки пакетчета като тези за ванилена захар, бакпулвер и т.н. На опаковкаат има нарисувани гланцирани плодове.
      Дано съм ви била полезна. Ако има още нещо - питайте!
      Успех с тортата и весел рожден ден!

      Изтриване
  27. Много се радвам, че сте ми отговорили толкова бързо.Всъщност се отказах да "лъсвам" фондана :), а иначе той е на Satin Ice, напоих го съвсем малко със сироп (надявам се да не остане твърде суха) от страх да не разваля после покритието. Имам още едни въпрос , който възникна по време на работа. тъй като нямам силиконова подложка и точилката ми е дървена фондана доста полепва, какво мога да направя за да ми е по-лесно да разточа голям лист, с който да покрия тортата?
    Поздрави, Деница.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готовите фондани нямат нужда от "напояване". това само разваля текстурата им и стават лепкави. Не правете повече тази грешка. Без да добавяте сироп фонданът ще си остане достатъчно мек върху тортата. Аз също не разточвам на силиконово килимче, нито пък имам професионални точилки. Преди да започнете да разточвате, размесете добре захарното тесто върху чист плот. Целта е да стане меко и еластично, за да се точи лесно, а и в последствие като започнете да "обличате" тортата да не се получат напуквания и ефект "слонска кожа". След като сте размесили добре поръсете повърхността, върху която ще точите, с малко натурално нишесте или с пудра захар (и двете трябва да са качествени и максимално фини, за да не развалят фондана). Поставете топката захарно тесто и ако е в светли цветове и върху нея може да ръснете малко нишесте. Ако тестото е боядисано в тъмни и наситени цветове не поръсвайте отгоре, защото после ще има бели следи. По време на точенето често отлепяйте чаршафа и го местете, за да избегнете залепване за плота. Ако има нужда, може да ръснете още малко нишесте или захар, но не прекалявайте! Успех!

      Изтриване
  28. Здравейте! Невероятни курабийки! Толкова красота се постига само с много труд и още повече любов. Може ли да Ви попитам нещо, защото виждам, че работите и с вафлена хартия? Искам да направя курабийки с картинки отгоре, но проблемът е, че трябва да издържат 2-3 седмици докато стигнат до получателите си. Прочетох, че е хубаво отдолу да бъде фондан. Ще ги залепя с ядливо лепило и ще ги украся с роял айсинг отстрани. Самите курабийки по всяка вероятност ще са меденки, защото за тях знам със сигурност, че ще издържат толкова време. Мислите ли, че ще се получи, като се има предвид, че времето е доста горещо през лятото? Или може би ще ме посъветвате нещо друго.
    Благодаря!
    Дора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно сте права, Дора - труд и любов са задължителните "съставки" за декорираните курабии. Благодаря ви, че сте ги оценили!!!
      Относно въпроса ви - мисля, че няма да има проблем. Стига наистина да не са изложени на някакви невероятни жеги през цялото това време. Предполагам, че ще пътуват някъде в чужбина, щом ще отнеме толкова много. Меденките принципно са доста издържливи сладки. За фондана също няма никакъв проблем. Единствено роял айсингът ме притеснява, особено ако е домашно производство, т.е. правен със суров белтък. Ако е така, съветвам ви да си купите готова суха смес, защоот там белтъкът е на прах и няма толкова голяма опасност от разваляне. Стискам палци да пристигнат здрави и годни за хапване курабиите! Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря много!
      Дора

      Изтриване
  29. Боже, какъв талант!!! Най ми харесаха тези бебешките, бледичките :)

    ОтговорИзтриване
  30. Buenas noches¡¡¡ Te escribo desde Pamplona¡ Tus galletas, cupcakes...son ESPECTACULARES¡¡¡ UNA FUENTE DE INSPIRACIÓN PERFECTA¡¡¡¡ PRECIOSAS¡¡ Enhorabuena por estos trabajos tan delicados y artísticos¡¡ Saludos¡

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте! И от мен един въпрос- за един рожден ден съм обещала да направя шоколадови близалки; с какво бихте ми препоръчали да ги декорирам- роял айсинг, фондан? И как да съм сигурна че украсата ще залепне добре за шоколада и няма да падне? Благодаря много предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм правила шоколадови близалки и не мога да ви бъда полезна, но предполагам, че с роял айсинг би трябвало да се получи.

      Изтриване
  32. Здравейте очарована съм от вашите творения. Интересувам се какви са цените и изпращате ли по куриер в страната.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Радвам се, че харесвате нещата, които правя. Благодаря ви!
      Принципно по куриер могат да се пращат курабии, правила съм го неведнъж и няма проблем. Но в момента не работя, тъй като си гледам бебето, а от него време за сладкарство не остава. Всичко най-добро!

      Изтриване
  33. Здравейте! Искам да попитам може ли да се рисува върху фондан с гел бои или става само със специални бои за рисуване? Благодаря :-) Силвия

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте! Това са най-красивите и фини курабийки при това декорирани със стил. Поздравявам Ви - те са истински бижута- уникати. Думите ми се отнасят и до всяко ваше кулинарно произведение. Жалко, че не се занимавате с продажбата им. Все пак има такива като мен, които също искат да изненадат семействата си с такива красоти, но уви не могат (както се казва схванати са в ръцете).
    Пожелавам на Вас и прекрасното Ви семейство (то е най-ценното Ви бижу) здраве и весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много Ви благодаря за тези прекрасни думи и пожелания! Всичко най-добро и на вас!!!

      Изтриване
  35. Привет, Имам една дилема. Много мислих за идея за рожденя ден на дъщеря ми и ми хрумна една идея да нарисува тя тортата си, но от тук започнах да мисля да и дам да рисува отгоре или да разпечатам на вафлена или фондан незнам как точно се казва. Да използвам и части от рисунката и да направим и курабии и по сащия начин. Притеснява ме, че ще направи 4 и да не стане голяма изненада. Или е добре първо да нарисува на лист изрязано парче фондан, който да сложа отгоре и ако не стане да пробва пак или да го разпечатам. Но аз нямам опит и незнам дали аз ще се справя да залепя толкоз голямо парче. както пишеш, да се внимава да не се намокри набръчка и т.н. Искам просто да направи нещо няма значение какво просто ще е нейната торта нейните бисквити и да и дам да твори. За това моля за съвет да е на хартия или направо да рискувам върху парче фондан. И също да попитам червен цвят боя на коя фирма наистина се получава червен а не розов, че имам такъв опит. Благодаря :-) Диана Василева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен най-сигурно е тя да си нарисува картинките предварително на лист хартия. След това ти ги снимаш с фотоапарата (максимално добро качество) и ги даваш в някоя от фирмите да ти ги разпечатат на фонданена хартия. Но ти трябва да си оразмериш съвсем точно колко големи искаш да бъдат. Иначе работата с фонданената хартия е елементарна - нищо сложно! Представлява тънко разточен фондан, на който от едната страна е залепено фолио, върху което се печата, а от другата страна има предпазно фолио, така че да не изсъхва фонданът. Режеш си го с ножичка като най-обикновена хартия. После отстраняваш предпазното фолио, намокряш съвсем леко с вода (с помощта на четка за рисуване) и лепиш върху тортата или върху курабиите. Наиситна е много лесно. Това, което ти си чела, се отнася за вафлена или оризова хартия, с която определено се работи много по-трудно. Успех! А ако имаш още въпроси - насреща съм!

      Изтриване
  36. Благодаря за бързия отговор, Еха супер ще стане залепя директно върху курабията без да правя допълнително покритие. А върху тортата отдолу върху блата ли да лепна направо или там трябва да си направя масло с пудра захар и върху него да я залепя, за да е по-гладко или да сложа пък там покритие някакво и върху него да сложа фонданената картинка само да не стане много дебело и да загрознее. Определено си права, че с хартията ще се получи по-добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фонданът е захар най-вече, а тя се топи и от най-малкоот количество влага. Така че винаги трябва тортата да се измаже с маслен крем и едва тогава да се полага фондан. Най-добре си измажи цялата торта с маслен крем, отгоре я облечи с чаршаф от захарно тесто и чак тогава залепи принтираната картинка. Така ще стане най-чисто и красиво.

      Изтриване
  37. Много благодаря, само да попитам последно да не спамя само за бисквитките рамката е с айсинг, използваш ли накрайник за тях или просто на плик си отрязала връхчето. И ако е накрайник кой номер трябва да си взема. Диана :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не приемам въпросите като спамене. В крайна сметка нали това е идеята на блога - да си комуникираме и да сме си полезни едни на други. Тъй че винаги се чуствай добре дошла да питаш каквото те интересува, пък аз, ако мога, ще помагам.
      Та за работа с роял айсинг използвам най-обикновени фунийки, които си правя от дебело найлоново фолио, но може и от целуфан. Така ми е най-удобно, а и е супер практично - ползваш и хвърляш. Пък и си ги правя точно толкова големи, колкото ми е нужно. А самото връхче отрязвам със съответната големина, така че да получа желания размер отвор.

      Изтриване
    2. Много благодаря ще опитам дано се справя, вярно е че така е най добре да не миеш излишно и да трупаш посуда :-)

      Изтриване
  38. НЕВЕРОЯТЕН ТАЛАНТ СИ ЛЮБЕ! ВСИЧКО ИЗПИПВАШ.МАГНИТ ЗА ПРИЯТЕЛИ.ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА И ТИ И ЦЯЛОТО ТИ СЕМЕЙСТВО! -ЛЮСИ

    ОтговорИзтриване
  39. Здравейте! Изключително се възхищавам на таланта Ви! Вие сте доказателство, че любовта ражда красота и доброта ! Пожелавам Ви много вдъхновяващи моменти ... ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ви благодаря! Дано сте права!!!

      Изтриване
  40. Бих искала да попитам, ако позволите разбра се - дали захарното тесто AKURA е сполучливо и съответно да ме насочите към марка гел бои за декориране - виждам, че има голямо разнообразие и не мога да преценя към кои да се насоча .
    Благодаря предварително
    Силвия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Силвия! За съжаление нямам никаква идея дали е добро или не. Дори не съм чувала за тази марка тесто. А относно боите - всички марки, които се предлагат в нашите специализирани магазини, са добри. Аз нямам фаворит. Доволна съм от всички. Трябва да отбележа, че различните бои "се държат" различно с различните захарни теста. Така че трябва сами да откриете оптималната за вас комбинация.

      Изтриване
  41. Прекрасни изкушения! Чудя се само как се лапва такова произведение на изкуството??!!! Поздравявам Ви за таланта и Ви желая дълго да радвате очите и вкусовете на Вашите почитатели. И накрая все пак да попитам как се правят тези многоцветни букети например от 8 и 9 снимка? Благодаря Ви и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Много хора не ги лапват изобщо - пазят си ги! :) А относно букетите - правят се отделни цветчета с помощта на кътери или молдове и после се подреждат както ви харесва. На втората снимка има курабии, които са декорирани с цели медальони от цветя, които също се правят със силиконови молдове и в последствие се оцветяват (в случая с дъстове - бои на прах).

      Изтриване
  42. Много красота на едно място! Браво, момиче! Написаното и изработеното винаги са ми доставяли невероятно удоволствие! Избирам торта "Кръщение" и курабийки "цветя". То всичко е за "първо място" , но ......
    С поздрав Е.Христова , Русе

    ОтговорИзтриване
  43. Привет, Люба! Поздравления и от мен за красотите, които създаваш. Мога ли да те попитам ти ли си боядисваш захарното тесто? Искам да направя меденки за празника на буквите, но не намирам резци на латиница. Ще се радвам да ме посъветваш или да споделиш някоя идейка. Калина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Калина! Нямам представа защо чак сега виждам коментара ти! Но все още не е късно да отговоря на въпроса ти. Резци с буквите на кирилица не съм виждала никъде. Но има силиконов молд. http://www.xcerx.com/shop/product.php?id_product=519 С него можеш да си направиш буквите и с тях да декорираш меденките, вместо самите меденки да са букви. Това е единствената идея, която ми хрумва. И се извинявам, че с такова закъснение отговарям.

      Изтриване
  44. Момиче,страхотна си!Останаха ми очите в твоите произведения!

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте, произведенията Ви са уникални, нямам думи,поздравления. Аз имам един въпрос може и да е задаван за което се извинявам, но бисквитките които са на клечка, кога се поставя клечката, с нея ли се пекат или като се извазят докато са топли. Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тях трябва да разточите тестото малко по-дебело от обикновено (да речем към 5-6 мм). Самото тесто е добре да е замесено с бакпулвер или сода, т.е. да има набухвател, но в малко количество. След като разточите, изрежете желаните форми. Вземете бамбукови шишчета, намокрете ги в острия край с вода и внимателно пъхнете в тестото. Пъхайте шишчето като се стремите да го држите максимално хоризонтално, за да не деформирате изрязаното на формичка тесто. Подредете в тава и печете така, заедно с клечките. При печене тестото ще набухне леко и така клечката ще се задържи здраво в курабията. Ако няма набухвател, после лесно може да падне. Това е!

      Изтриване
    2. Благодаря Ви, много.Хубав ден!!!

      Изтриване
  46. Zdraveite ne6to nz kak da se svarja s vas...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да ми пишете на мейла lyubaz@abv.bg

      Изтриване
  47. Здравейте!И аз , като всички съм възхитена от Вашите произведения на изкуството.Бих искала да знам дали с молдовете за мидальоните с цветя могат да се правят само отделни цветенца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-скоро не. За отделни цветенца ви препоръчвам да си купите малки резци или единични молдове.

      Изтриване
  48. Здравейте! Информацията от коментарите ми беше много полезна, но и аз имам един въпрос! С молд ли са направени топчетата по бисквитките или с айсинг и ако са направени с молд, какъв е размера на топчетата?
    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правени са с айсинг. Размерът им е много малък - повечето са по-мънички от главичка на карфица. Не съм виждала молд за толкова миниатюрни топченца. Има молдове за перлени нанизи, но те са доста по-едри като размер.

      Изтриване
  49. ПРЕКРАСНИ, ПРЕКРАСНИ, ПРЕКРАСНИ!!! Незнам какво да кажа...възхищавам се на фантазията и таланта Ви! Вашите произведения ме вдъхновиха да направя изненада за рождения ден на синът ми...нещо неприсъщо, тъй като професията ми е доооста далеч от изкуството. Та реших да заложа на най - лесното- принтовете. Попитах в специализираното магазинче до нас, правят принт на ядлива хартия, но ми предложиха два вида- wafer or rice paper I icing paper. Горе-долу разбирам разликата между двете, но се надявам да ме посъветвате кой вариант е по добър, по- лесен за поставяне, с по добро качество на цветовете и има ли нещо специално при залепването върху курабийкта. Благодаря Ви предварително и желая много успехи , щастие и любов на чудесното Ви семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без да се замисля дори бих ти препоръчала icing paper. При нея си спестяваш толкова много работа. Просто изрязваш съответния принт и го лепиш върху готовата курабия, като навлажняваш леко с водичка обратната страна на принта. Самата курабия може да ти е покрита с фондан, а може и директно върху нея да лепнеш принта. Като качество на картинката и двата варианта са еднакви, разлика няма. Изображенията винаги се разминават с тези от монитора, тъй като все пак се печата с хранителни бои и върху оризова хартия.

      Изтриване
  50. И аз имам въпросчета към теб: )
    В края на април сина ми става на 3 години и темата на рожденият ден ще е СПОНДЖ БОБ: ) .
    От сега ме тресе предпразнична треска. ...
    Ще правя маслени сладки и съм поръчала вафлена хартия с принтове на любимия герой,но не знам как точно се работи с тях.
    За водата го разбрах,но отдолу може ли да сложа крем и какъв?Бял ганаш става ли?Твоите сладки с какво са декорирани (не само тези с притовете) ,с кралска глазура или захарно тесто?
    И тези ,които са на пръчици как ги закрепяш?
    Благодаря ти,ти много ме вдъхновяваш: )

    ОтговорИзтриване
  51. :) сега прочетох коментарите и разбрах за бамбуковите клечки.
    Аз върху торта как се слага вафлена хартия?Има ли значение крема отдолу и отгоре може ли да се намаже с обикновен желатин или е нещо специално? И може ли да не се маже с нищо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато се слага вафлена хартия с принт основата задължително трябва да бъде бяла, тъй като хартията е доста тънка и прозира. Ако основата е цветна, шарена или тъмна това определано разваля качеството на картинката. За основа може да се поллзва маслен крем, сметана, захарно тесто или бял ганаш. Независимо каква е основата, вафлената плака се намазва от обратната страна с кристалина - специално прозрачно желе, което се продава по специализираните магазиние. Работи се бързо, тъй като от влагата вафлената хартия се размеква и може да се скъса. Отгоре също може да се измаже с кристалина, за да се фиксира плаката и да изпъкнат цветовете - иначе стоят леко бледи. При курабии, които ще се опаковат в целуфан, не използвам кристалина за отгоре, тъй като тя не съхне и после полепва по целуфана.

      Изтриване
  52. Здравей Люба! Имам проблем с роял айсинга. Разполагам с готова смес, но не мога добре да работя с нея, тъй като накрайниците винаги се запушват. Не знам къде бъркам? Разтварям сместа с вода, както е указано и бъркам продължително, но не се получава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-вероятно или качеството на роял айсинга не е добро, или вие не бъркате достатъчно усърдно. Когато работя с роял айсинг, винаги си забърквам малки количества на ръка. В малка суха кафена чашка сипвам няколко лъжици от сместта и след това прибавям лъжичка хладка вода. Разбърквам много енергично до получване на абсолютно гладка каша, като обирам непрекъснато полепналото по стените. Ако сместта е твърде гъста, добавям постепенно по капчица вода до постигане на желаната консистенция. Ако пък е прекалено рядко, сипвам още мъничко суха смес. Какваще е гъстотата зависи от целта, за която ще се ползва роял айсингът. Ако е за контури или детайли трябва да е по-гъста, а ако е за запълване - по-течна. И тъй като работя с малки количества не използвам пош и накрайник, а си правя сама фунийки от найлоново фолио или целуфан. Използвам ги еднократно и ги изхвърлям. С тях се работи много по-удобно и са доста по-практични.

      Изтриване
  53. И още един: ) може ли да се оцвети захарно тесто с какао?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така се получава много приятно на цвят шоколадово кафяво. Но тъй като какаото изсушава захарното тесто и го прави по-ронливо, добре е да добавите и съвсем малко количество глицерин или масло.

      Изтриване
    2. Unikalni kurabiiki,nqmam dumi neveroqtno krasivi sa :)
      Ako moje da mi dadete nqkolko saveta,6te Vi bada mnogo blagodarna!
      Cvetqta ot fondan predvaritelno li se pravqt za da izsahnat,i kade na staina temperatura li,a prez lqtoto kade trqbva?I kolko dni godnost imat kurabiikite.
      Predvaritelno Vi Blagodarq!Daniela ;)

      Изтриване
    3. Радвам се, че ви харесват, Даниела. Сега на въпросите ви. Цветята е добре да се изработят предварително, за да могат да поизсъхнат и да не се деформират при поставянето им върху курабиите. За щастие, поради малките им размери, те съхнат доста бързо. Каквото и да изработвате от захарно тесто, то трябва да се съхранява на стайна температура, далеч от източници на топлина и пряка слънчева светлина. Добре е да покриете със салфетка, за да не се праши. През лятото важат същите правила. Не е нужно да прибирате в хладилника. Самите курабии имат сравнително дълъг срок на годност - около 2-3 седмици. За по-дълъг период не бих рискувала, тъй като все пак в тях има масло и яйца и не съдържат консерванти.

      Изтриване
    4. Mnogo Vi blagodarq za savetite ;) Veseli praznici !
      Daniela :*

      Изтриване
  54. Ирена Петрова29 април 2014 г., 16:19

    Здравейте! По - красиви неща не съм виждала! :) Искам да попитам как мога да поръчам подобни за кръщене и каква ще бъде цената за 15 бр.? Може ли и-мейл или фейсбук за контакт, за да Ви изпратя моделите, които съм харесала?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ирена! Много се радвам, че харесвате декорираните ми бисквитки, но аз не приемам поръчки! Всичко най-добро!

      Изтриване
  55. Нямам думи! Разкошни са! Толкова фини и деликатни, толкова изпипани! Захарно съвършенство :)

    ОтговорИзтриване
  56. Анонимен2 юни 2014 г., 3:07

    Здравейте! За първи път виждам толкова красиви курабийки!!! :) Толкова много пъти съм срещала такива, но никога не ми се е случвало да ми остават очите и да изпитвам такова възхищение! :) Може ли да попитам как изобщо се правят тези малки копченца, цветенца и панделки от първите две снимки? Толкова са хубави, изрязват ли се, вие ли ги оформяте, как ги оформяте, така ли са купени? :) Извинявам се много за глупавите въпроси, просто наистина ми останаха очите и това е 1-вия път, в който се зачитам как наистина мога да ги напрая и аз вкъщи! Благодаря ви много! :)
    Лили

    ОтговорИзтриване
  57. Много ви благодаря, Лили! А относно въпросите ви - част от цветенцата се правят с помощта на специални резци, а други, както и панделките и копченцата - с помощта на молдове. в специализираните магазини за декорация на торти можете да откриете какви ли не пособия и инструменти. Пожелавам ви много вдъхновение и да изпитате истинско удоволствие от декорирането на Вашите бисквитки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5 юни 2014 г., 20:11

      Благодаря ви много! :) Много вдъхновение и радост и за вас!

      Изтриване
  58. Анонимен2 юли 2014 г., 20:44

    kakva e cenata na edna kurabiika ?

    ОтговорИзтриване
  59. Вие сте истински артист. Ако раздаваха Оскари за красота, финес и стилна декорация в сладкарството Вие отдавна щяхте да го имате. Само като видя произведенията Ви и си оправям настроението - толкова много красота на едно място. Завиждам на уменията Ви. Вече имате ли възможност да продавате от курабийките, поне за Коледата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило! Аз Оскари не ща. Предостатъчно ми е, че мога да зарадвам някого с изработена от мен сладка, кексче или торта. Човешката усмивка е най-ценният подарък.
      А относно питането Ви - нямам никаква възможност!
      Всичко най-прекрасно!

      Изтриване
    2. Вярно е, че не Ви трябва нищо повече от това, което имате - прекрасно семейство, златни ръце и много усет за красивото! Много здраве и щастливи мигове с любимите хора! Весели празници!

      Изтриване
  60. Здравейте!Искам да ви кажа,че съм изумена от творенията Ви,по-красиви сладки никога не съм виждала.Респект пред таланта и умението да сътворявате вълшебства.Аз имам следния въпрос към Вас:За първи път ще работя с готов фондан и не зная,колко време преди консумация на курабийките е добре да ги декорирам с фондана-няколко дни или няколко часа преди консумирането им,да ги декорирам?Мисълта ми е да не стане фондана много твърд,ако се украсят по-рано....А също и как се съхраняват-в хладилник или на хладно?Извинявам се за дългия пост,но за първи път ще работя с фондан и не съм наясно.Много ще съм благодарна,ако получа отговор от Вас.
    С уважение:Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фонданът принципно изсъхва когато е изложен на въздух. Така че е нормално да стане по-твърд. Но не чак толкова, че да си изпочупите зъбите. Ако планирате семпла декорация, която няма да ви отнеме много време, тогава декорирайте непосредствено преди консумация. Ако искате нещо по-детайлно и времеемко, не оставяйте за последния момент. След декориране сладките може да се съхраняват в кутия или покрити със салфетка, но без да ги редите една върху друга, защото ще деформирате фонданената декорация. В хладилник не ви съветвам да ги прибирате, защото най-много да кондензират и това да влоши както вида им, така и вкусовите им качества. За декориране е добре да се използват трайни и неронливи сладки с гладка повърхност. Най-удачни са меденките и курабиите.

      Изтриване
  61. Здравейте,искам да попитам от каде набавяте картинките по бебешките сладки и тези с часовниците..много са сладки?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Търся си ги в нета. От там си свалям всякакви картинки. Важното е да са с добро качество, за да бъде и принтът качествен.

      Изтриване
  62. Здравей Люба ! Благодаря за споделянето и вдъхновението ! Много бих искала да изненадам една рожденничка на връх Коледа с коледни сладки , но ако имаш идея как да заменя канелата в рецептите , че не е по вкуса и .А за декорацията съм си поръчала принт на фонданова хартия и би ли ми казала кога да започна най рано да декорирам с фондан и принт , как да ги слепя помежду им и кога може да се направят допълнителните елементи с роял айсинг .Мисля ,че се повтарям с въпросите ,извини ме , благодаря предварително и весели празници !
    С уважение Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канелата просто можете да я пропуснете. Ако правите меденки, медът сам по себе си е доста ароматен и няма нужда от допълнителни подправки. Ако пък правите обикновени курабии, просто добавете повечко ванилия или какао.
      Относно декорирането - зависи какви сладки ще правите. Ако са трайни, няма никакъв проблем да ги декорирате и две седмици по-рано. На фондана нищо няма да му стане. Роял айсингът също е доста траен, стига да не е домашноприготвен със суров белтък. Аз лично предпочитам да украсявам поне 3-4 дни предварително. Първо, за да знам, че имам достатъчно време да се позабавлявам и да изпипамм нещата на спокойствие. Второ, защото е добре и фонданът, и роял айсингът да позасъхнат. Особено ако сладките ще се пакетират в целуфан или кутия.
      Готовите сладки съхранявайте на стайна температура в тави или подноси, покрити със салфетки, за да не се прашат. В никакъв случай не прибирайте в хладилника.

      Изтриване
  63. Здравейте,а какво пишете когато търсите картинките ,защото аз пиша бебешки картинки и няма голям избор :)..?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами примерно It's a boy или It's a girl в зависимост от това какво е бебчето. :)

      Изтриване
  64. Здравей Бубе,какви бои използваш за рисуване върху торти, личица,бисквитки,защото аз пробвам с гелови и прахообразни с малко водка ,но нещо не се получават хубави цветове а разводнени.Интерсува ме има ли специално бои за рисуване?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Принципно има бои за въздушна четка, които са готови за употреба - не се налага да се разреждат. Но аз рисувам с гелови. Просто трябва да разтвориш по-голямо количество боя в съвсем малко водка. Понякога и две-три капчици алкохол са достатъчни. Много е важно и покритието, върху което се рисува. По-гладките захарни теста (които имат консистенция на дъвка) не задържат боите и рисунките стават доста разводнени. Ако тестото е качествено, тогава и рисунките са добри - наситени, плътни цветове, без размазване, разтичане, конденз, разлигавена повърхност и т.н. Пробвай с по-концентриран разтвор или смени тестото да видиш дали няма да има по-добър резултат. Ще се радвам да споделиш.

      Изтриване
  65. Здравейте, Буболинка! Толкова ви се радвам, възхищавам се и се наслаждавам на магията която създавате! Благодаря от сърце за този приказен и реален свят!
    Имам една молба за съвет, ако може. На скоро се пробвах с украсените бисквитки,но не ми се получи.Направих меденки по обикновената рецепта. Забърках си роял айсинг с белтък и пудра захар.Една част оцветих с чевена боя, другата оставих бял. Нанесох един слой червен айсинг и го оставих да съхне една нощ. На другия ден рисувах отгоре с белия. От начало всичко изглеждаше добре, но един ден по-късно видях ,че чевената боя беше просмукала в бялата. Бихте ли ми казали на какво се дължи това и как би могло да се избегне? И още на един проблем се натъкнах. Бях покрила няколко меденки само с бял айсинг. След няколко дни айсинга започна да жълтее. Бихте ли ми казали на какво би могло да се дължи и как да се избегне? Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Диана! Проблемът е в самият роял айсинг. Домашноприготвеният никога не може да се мери по качество с купения. Все пак в суровия белтък има сравнително голямо количество вода, а и цветът не е съвсем бял. Отделно и пудрата захар не е от най-качествените в повечето случаи - примеси, химия.... Затова горещо ви съветвам да си купувате готов роял айсинг на прах. Аз съм много доволна от този на Fun Cakes. Преди ползвах и един италиански от магазина на ул. Кадемлия 6. Беше страхотен! Най-голямата тънкост е да уцелите точната консистенция, т.е. какво количество вода да се добави. Това става само с практика обаче. Много е важно да не се прекалява с водата, защото тогава айсингът нито е достатъмно плътен, нито е лъскав, нито е искрящо бял. Много е важно и самото съхранение на вече декорираните курабийки. Съхранявайте на хладно и сухо място. Топлината, влагата и слънчевата светлина развалят айсинга. В никакъв случай не съхранявайте в хладилник или във затворен съд. Най-добре е да съхранявате в тави или подноси, покрити със салфетка, за да не се прашат. Успех следващия път!

      Изтриване
    2. Благодаря много за така изчерпателния отговор!

      Изтриване
  66. Невероятни... направени с толкова много любов...изпипани до последния детайл. Възхищавам се на таланта и търпението ви ,още повече , че сте майка на 4 деца..Поздравления... Ваша фенка... :)

    ОтговорИзтриване
  67. Здравей Бубе, След всички суперлативи които прочетох по-горе аз нямам какво по-оригинално да кажа освен ПРЕКРАСНИ и благодаря че искренно споделяш опитът си с нас. Единствено съжалявам че не приемаш поръчки , но се надявам това да е само временно и един ден отново да ни радваш с красотата на изработеното от тебе.
    Имам и един въпрос- какво е мнението ти за Маршмелоу Фонданът- добър ли е и става ли за работа със силиконовите форми.
    Много ти благодаря. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Теди!
      За съжаление никога не съм пробвала този фондан. Но съм чувала, че става доста твърд като изсъхне. За силиконовите форми предпочитам италианските и турски фондани. Те са някак по-мазни и гладки на пипане и не залепват много по силикона. Но има доста молдове, които без замразяване не стават, независимо какво захарно тесто ползвам.
      Всичко най-добро!

      Изтриване
    2. Благодаря ти.Аз живея в Латинска Америка и за съжаление тука не пристига тищо италианско най-малко пък турско, но ще опитам с местните фондани и с машмелоу. А даже не бях чувала че някои молдове трябва да се замразяват....много ти благодаря. Когато изпробвам ще ти пиша. Поздрави

      Изтриване
  68. Още един въпрос бубе.Цветовете на фонданът с който работиш са прекрасни и доста различни от тези които виждам да се продават. Купуваш ли го или ти си го оцветяваш? И ако ти си го оцветяваш какви бои ползваш.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е важно какво тесто се оцветява. Има доста недотам качествени фондани, които трудно се оцветяват - не може да се постигне наситен или тъмен цвят. Други пък променят цвета - примерно нежното розово става искрящо циганско. :) При трети боята не се разнася равномерно. Затова е много важно да си намериш добро тесто. А иначе аз ползвам предимно гелови бои - wilton, americolor, sugarflair. Нямам голям набор от цветове, но почти винаги смесвам по няколко, за да получа нов цвят или да постигна различен нюанс. За повече ефект използвам и прахови бои. Случва се и да нанасям боята върху фондана - все едно рисувам с водни бои.

      Изтриване
  69. Много ти благодаря Бубе. Зеленото за коледните ти курабийки е страхотно,дано да успея да го постигна. Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  70. Много красива изработка! Правите ли ги по поръчка и на каква цена?

    ОтговорИзтриване
  71. Уникални неща... И все пак за кръщенето на една малка принцеса не бихте ли се съгласили

    ОтговорИзтриване
  72. Уникални неща... И все пак за кръщенето на една малка принцеса не бихте ли се съгласили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина ми е трудно и неудобно да отказвам, но съм дала обещание пред себе си и семейството си.

      Изтриване
  73. Най-най-най красивите курабийки, които съм виждала(и торти и торти;-)) !Просто, Любе, ти си номер едно и това е! Бъдете здрави, ти и семейството ви! И благодаря за усмивката в мислите ми, всеки път, когато чета блога на Bubolinkata! (говоря на ти, защото след като от години те чета и препрочитам те чувствам като приятел на когото се възхищавам) Всичко хубаво и весели коледни празници! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило, Таня! Благодаря за прекрасните думи! Далеч не съм номер едно, но това няма никакво значение щом заради мен се усмихваш!!! И ме чувстваш близка. Благодаря ти, наистина! Всичко най-прекрасно!

      Изтриване
  74. Страхотна работа!!! :)
    Ако може и аз да се запиша с един въпрос :)
    За първи път правя цветя от вафлена хартия и не съм наясно може ли след като ги залепя на тортата да ги прибера в хладилник или влагата ще ги съсипе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      А относно въпроса - за съжаление нямам никаква представа. Никога не съм правила цветя от вафлена хартия. Съжалявам, че не мога да съм ви от полза.

      Изтриване
    2. Боже, ти си вълшебница!

      Изтриване
  75. Здравейте! Каква е цената на бисквитките с фонда и за колко време изпълнявате поръчка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Таня! Аз не приемам поръчки. Всичко най-добро!

      Изтриване